Konsumenterna önskar en ekologisk påsk

By on 12 April 2017
Påsktårtafilter

72 procent kommer att välja en ekovänlig påsk. Det är 7 av 10 svenskar som vill ha ekologiska livsmedel serverat på påskbordet. Detta visar en färsk undersökning från Demoskop.

Det ekologiska intresset fortsätter att växa och 40 procent av kvinnorna säger att de kommer att välja ekologiskt i påsk i den mån det är möjligt, medan männen står för 20 procent. Ägg är den populäraste produkten av ekovaror som säljs, 30 procent av äggen som säljs är ekologiska, därefter kommer bananer.

– Det är roligt att se att sju av tio väljer ekologiskt i påsk. Ägg hamnar till exempel högt på listan av varor som Coops kunder helst väljer att köpa ekologiskt. Jag kan även varmt rekommendera varor från vårt ekologiska Änglamark, som lax, potatis, hårdost, choklad eller våra fantastiska glassar till påskfikat, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Sedan 2015 säljer Coop endast ägg från frigående hönor, år 2002 började matvarukedjan ta bort burägg från sortimentet. Under 2016 ökade de även sitt ekologiska sortiment med cirka 500 produkter och gick som första dagligvarukedja i Sverige över 10 procent ekologisk försäljningsandel.

Fakta om undersökningen

  • Undersökningen genomfördes 20 mars till 2 april 2017.
  • 2000 svenskar deltog.
  • Demoskop har gjort undersökningen i samarbete med Coop.

Text: Helena Pedone

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.