fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Lägre dioxinhalt i ekoägg nu

By on 27 June 2018

Hösten 2016 kom rapporter om högre halter av dioxiner och PCB i ekologiska ägg.
Sedan dess har foderföretagen ändrat värpfodret och nu har halten av dioxin och PCB halverats.

Det är Kurera som skriver om utvecklingen kring de ekologiska äggen.
Efter larmen om ökade halter av dioxiner och PCB i äggen agerade foderföretagen genom att minska mängden fiskmjöl i hönornas värpfoder.

Nu redovisas resultatet och det är positivt.
Enligt Kurera har halten av dioxin och dioxinlika PCB i de ekologiska äggen halverats.

Anledningen till att man använt fiskmjöl i värpfoder har varit att hönorna ska få i sig alla näringsämnen .
Fiskmjölet har fyllt den funktion som metionin, en aminosyra, har i icke ekologisk äggproduktion.

Efter rapporterna om dioxinhalter 2016 minskade man andelen fiskmjöl och nu har den minskningen gett ett tydligt resultat.
Halterna är på lägre och vanligtvis halverade nivåer men fortfarande högre än i icke ekologiska ägg eftersom fiskmjöl fortfarande används, om än i mindre mängd.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.