Lidl öppnar nytt i Flemingsberg

By on 5 February 2018
INGRESS

Butik nummer 33 i Stockholms-regionen – men med ett delvis nytt koncept.
I Flemingsbergsdalen har Lidl öppnat på mindre yta och i en fastighet med bostäder.
– Vi har hittat ett riktigt bra butiksläge i Flemingsberg, säger Jens Classon som är försäljningschef i regionen för Lidl.

När Jens Classon, som försäljningschef operativt ansvarig för dittills 32 butiker, fick samma ansvar för den 33:e var det under delvis nya förutsättningar.
I Flemingsbergsdalen på Ebba Bååts torg öppnade Lidl en butik med 1000 kvadratmeter butiksyta av totalt 1500 kvadratmeter i ett hus med bostäder istället för i egen regi och med större yta.
– Den här typen av lokalisering är naturlig i en storstad som Stockholm där det är svårt att hitta attraktiva lägen, säger Jens Classon.
– Och läget i Flemingsberg är så pass bra att det var lätt för oss att göra ett slags kompromiss och förena vårt koncept med bostäderna på plats.

Ingen ”1286:a”
Lidl har normalt ett standardkoncept på så kallade ”1286:or” utifrån antalet kvadratmeter butiksyta men ser nu en anpassning till andra lösningar i framförallt storstadsområden.
– Vi har i Flemingsbergsdalen ändå ett fullskaligt Lidl-sortiment, säger Jens Classon.
Det mindre antalet kvadratmeter mot standardfallet har istället fått Lidl att jobba intensvit med butikslayot och noggrant se över lösningar och inredningsalternativ.
– Det är en utmaning som vi ser och kommer att få se på fler platser i Stockholmsregionen att skapa en köpupplevelse för kunden och ett kundvarv där vi inte kompromissar på kvalitén även om vi har en mindre yta att tillgå.
I Flemingsberg har Lidl ett närområde med flera riktigt stora arbetsplatser och dessutom många studenter och de sakerna sätter naturligtvis också sin prägel på etableringen om man jämför den med att öppna i ett mer renodlat bostadsområde.
– Så är det naturligtvis, konstaterar Jens Classon. Det är också en typ av förutsättningar som styr i etableringen.

Många jobb här
Campus Flemingsberg med Södertörns högskola, Novum forskningspark, Karolinska universitetssjukhuset finns nära liksom delar av Karolinska institutet respektive KTH och nära Flemingsbergs centrum finns kommunala Annerstaskolan.
Arbetet med den nya stadsdelen Flemingsbergsdalen påbörjades i september 2014 för att fortsätta Flemingsbergs utveckling mot ett starkt näringsliv och kunskapsintensiva verksamheter och i den satsningen ingår även en rejäl utbyggnad av bostäder i stadsdelen.
En annan del där den nya Lidl-butiken kan sägas vara steget före har med e-handeln att göra. Samstämmiga bedömare säger ju att när e-handeln tar en större andel även av dagligvaruhandeln så kommer det att snabbt sätta avtryck i att vi får se mindre butiksytor och större satsningar på logistiken bortom det genuina butiksgolvet.
– Så är det också det är naturligtvis också en utveckling vi följer noggrant, säger Jens Classon.
Ebba Bååts torg har för övrigt på sitt sätt en ”handelsbakgrund”. Torget har fått sitt namn efter Ebba Bååt som levde på 1600-talet och var gift med den Henrik Fleming på Flemingsbergs gård som gett hela området sitt namn.

Rationellt redan då
Den nuvarande herrgården byggdes 1790, under den stora period av

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.