fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Löfbergs minskar klimatpåverkan

By on 13 December 2018

Ökad produktion.
Minskad klimatpåverkan.
Beskeden kommer i Löfbergs hållbarhetsredovisning.


Det familjeägda kafferosteriet Löfbergs i Karlstad har ökat sin produktion men tack vara energieffektiviseringar och mer förnybar energi ändå klarat att minska sin klimatpåverkan.
Det framgår av företagens nya hållbarhetsredovisning.

– Mycket i vår verksamhet går åt rätt håll på hållbarhetsområdet. Samtidigt har branschen stora utmaningar. Här har vi ett ansvar att bidra till lösningar både på hemmaplan och i odlarländer, säger Eva Eriksson, kvalitets- och hållbarhetsdirektör på Löfbergs (bilden).

Trots att produktionen ökar så fortsätter Löfbergs att minska sin klimatpåverkan tack vare energieffektiviseringar och mer förnybar energi. Samtidigt säljer det familjeägda kafferosteriet rekordmycket certifierat kaffe – och utbildar fler småskaliga kaffeodlare än någonsin

Klimatförändringar och att allt färre unga ser en framtid som kaffeodlare är de två största utmaningarna i kaffebranschen idag. Här handlar det om att ge fler möjlighet att ställa om till hållbara odlingsmetoder, och att förbättra villkoren och möjligheterna för småskaliga kaffeodlare.

– Det gör vi bland annat genom att köpa certifierat kaffe. Vi jobbar med ekologiska certifieringar, Fairtrade och Rainforest Alliance. De har lite olika fokus, men alla gör gott för både människor och miljö, säger Eva Eriksson

Löfbergs köper allt kaffe direkt från odlarländer och är en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Under året köpte företaget 10 000 ton ekologiskt och 5 300 ton Fairtrade-märkt kaffe – Det betyder att våra kunder bidragit att en yta motsvarande 18 900 fotbollsplaner används till ekologisk odling utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, och att man genererat 56 miljoner kronor i extra premier till Fairtrade-kooperativen, säger Eva Eriksson.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.