fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Lupiner, bönor och lite insekter

By on 13 September 2018

Två nya mattrender.
Nya proteiner är den ena, välgörande mat den andra.
Allt enligt Fazer som flaggar för lupiner, bönor och insekter…

Individualiseringen griper omkring sig på alla områden och steg för steg väljer vi tekniker som minimerar våra mänskliga möten.
Inte konstigt alltså att vi ser motsvarande utveckling på matsidan vilket exempelvis siffror i Fazers färska trendrapport ”Framtidens mat 2019” ger uttryck för.

Så många som 52 procent av de svenska svarande där säger nämligen att de vill äta en mer personanpassad diet, mat anpassad utifrån individuella näringsbehov.
Samtidigt noterar Fazer två stora mattrender när man spanar. Det handlar dels om nya proteiner som lupiner och ”köttfritt kött” och dels om intresse för välgörande mat i vid
bemärkelse.

Det mest tydliga svaret är att vi skiljer oss åt mellan länderna i Norden. Medan 49 procent av norrmännen och 43 procent av svenskarna är positiva till att äta mat gjord på livsmedel som är nära bäst före-datum gäller det endast 37 procent av danskarna och 35 procent av finnarna.

15 procent av finnarna kan tänka sig att äta insekter om det ger en positiv effekt på miljön medan samma sak endast gäller nio procent av svenskarna och sju procent av danskar och norrmän.
31 procent av svenskarna är positiva till att äta mer vegetabiliskt protein. Det gäller protein som havre, soja och liknande.

Läs mer om rapporten i Butikstrender 8/2018

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.