fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Många vill äta mer hönskött

By on 14 January 2019

40 procent av svenskarna äter redan hönskött och ytterligare 27 procent kan tänka sig att göra det, enligt en undersökning organisationen Svenska ägg låtit  göra.
– Köttet från värphöns har utvecklingspotential och är utsökt, säger organisationens Marie Lönneskog Hogstadius.

Under hösten 2018 sändes programmet ”Maträddarna” där profilerade kocken Paul Svensson tillsammans med SVT:s Anne Lundberg promotade möjligheterna att minska matsvinnet i Sverige.
Ett konkret förslag av många under serien var ”henburger”, det vill säga en burgare gjord på hönskött.

En skolklass fick testa och smaka produkten som gjorde succé inte bara i klassen utan även hos den matgrossist som gästade programmet.
– Det här är ett fantastiskt initiativ som ligger helt rätt i tiden, konstaterar nu Marie Lönneskog Hogstadius som är verksamhetsledare hos organisationen Svenska ägg.

Svenska ägg anser att det finns en större marknad för hönskött rent allmänt i Sverige. Under november 2018 lät man Origo group genomföra en undersökning för att ta reda på svenskarnas inställning till hönskött och enligt den äter 67 procent av svenska folket redan hönskött eller kan tänka sig att göra det.

Tidigare var hönskött betydligt vanligare, konstaterar organisationens Marie Lönneskog Hogstadius.
– Kokt höna med currysås var en vanlig rätt förr, och tidigare åt vi betydligt mer hönskött överlag i Sverige, påpekar hon.

– Enligt undersökningen uppfattas det krångligt att tillaga och man vet inte riktigt var man får tag på det eller hur det smakar. En lägre efterfrågan i kombination med vad vi faktiskt har att välja på när vi kommer till affären gör att hönskött inte är ett naturligt inslag i matlagningen.

– Här finns potential att minska matsvinnet i alla led. För dem som letar nya affärsidéer finns en möjlighet att fylla luckor på marknaden då hönskött redan finns och en stor del av svenskarna kan tänka sig att äta det, konstaterar Svenska ägg.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.