Många vill ha grönare julbord

By on 29 november 2017
b9a5e097808ec936_400x400ar 2

En vit jul?
Jovisst.
Men allt fler vill att den ska bli grönare också – i vart fall när det handlar om maten.

Enligt Coops färska Matometer, som man presenterar som Sveriges största undersökning om vad vi äter varje dag, finns en tydlig grön julmatstrend över hela landet och bland såväl unga som gamla.

Svenska julbord har traditionellt i hög grad handlat om julskinka, köttbullar, revbensspjäll och annat i köttväg men nu säger en av fem svenskar att de vill se en högre andel grönt och vegetariskt på jultallriken.

Coop har, i Matometern, frågat 1 000 svenskar om de tror att de kommer att äta mer eller mindre vegetariskt under årets jul och 20 procent svarar ”mer” på den frågan.
60 procent tror att de blir ungefär lika mycket vegetariskt som i fjol och endast 3 av 100 tror att de kommer att minska det vegetariska julmatsintageet.

– Den vegetariska trenden är stark och nu på julbordet kommer vi till exempel att se glaserad blomkål istället för revben och aubergine istället för sill i inläggningarna, säger Sara Begner som är matinspiratör och chef för Coops provkök.
–  På julbordet kan du testa nytt och tillföra härliga färger och lite roligare konsistenser med hjälp av grönsaker, påpekar hon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *