fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Maten central för klimatmål

By on 17 October 2018

Tiotusen stabila år.
Sedan satte vi fart utför.
Nu har vi inget att välja på länge när det gäller vilken mat vi ska sälja och äta, menar vetenskaparna.

Vi äter ihjäl oss, kunde man säga tidigare och hänvisa till hur vi vräker i oss.
Det har vi slutat med. Nu äter vi ihjäl planeten istället.
– Vi hade 10 000 år av relativ stabilitet men sedan har vi raskt ändrat förutsättningarna för oss och planeten, konstaterar Line Gordon från Stockholm Resilience Center.

Mitt i allt står maten – den mat vi odlar, skördar, producerar, handlar och äter, komposterar, slänger eller hanterar klokt.
– Maten är oerhört central och därför är diskussionen om framtidens hållbara och hälsosamma tallriksmodell lika central, säger Line Gordon.

– Vi har redan passerat planetens gränser i ett antal avseenden och när det gäller att försöka hinna komma på rätt spår är maten central.
Matvanor förändras när vi får det bättre ställt ekonomiskt men ofta inte till det bättre, konstaterar hon. Istället blir det istället fler kalorier och fler tomma kalorier.

Vidare är det förstås så att när det gäller mat så är det animalier och i andra hand stapelgrödor som har störst påverkan, konstaterar Line Gordon.
– Det finns olika möjligheter att minska miljöpåverkan med hjälp av maten men det är bara med en flexitarisk kost och en 75-procentig minskning av matsvinnet tillsammans med den bästa tekniken som vi säkert kan hamna inom den säkra zonen för planeten.

Läs mer om maten, klimatmålen och handelns ansvar i Butikstrender 9/2018

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.