fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Mer än var tredje julklapp via nätet

By on 5 November 2018

Åtta miljarder kr.
Så mycket beräknas vi svenskar handla julklappar för på nätet i år.
Det innebär att var tredje julklapp kommer via internet i år.

Enligt Postnords julprognos kommer svenskarna – enligt egen uppskattning -att i år handla julklappar för ungefär 23 miljarder kr.
Drygt åtta miljarder kr av dessa kommer att gå via e-handel och det innebär alltså att mer än var tredje julklapp, 36 procent för att vara exakt, kommer att inhandlas digitalt.

Förra året e-handlade svenskarna julklappar för drygt sju miljarder kr.
I år plussar vi alltså på den siffran med en miljard till, eller plus 15 procent i ökning.

En stark ökning men inte riktigt lika explosionsartat som vissa förutspått.
Redan 2014 stod e-handeln av julklappar för 24 procent av totalen.

Men trenden är naturligtvis solklar och det konstaterar även Carin Blom som är detaljhandelsanalytiker hos Postnord i Sverige.
– Julshoppingen flyttar allt mer ut på nätet, påpekar hon.
– E-handelns största fördelar blir ännu tydligare under julhandeln – ett större utbud än i butik och bekvämligheten i att kunna handla när och var man vill, är hennes sammanfattning.

Svenskarna håller, uppenbarligen, med henne.
55 procent av de tillfrågade säger att de kommer att e-handla julklappar och bland 30-49-åringarna är andelen så hög som i trakterna av 80 procent.
Hälften i den åldersgruppen kommer dessutom, säger de, att köpa mer än hälften av julklapparna online och var tionde köper alla via e-handel.

Trots detta vill vi vara ute i tid.
25 procent av oss tänker handla julklapparna redan före 1 december och bland de som e-handlar dem är andelen ännu större. Där ska fyra av tio e-handla julklapparna innan november blir december.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.