fbpx
Vill du medverka i vår inlaga Grill & Kalla Drycker? Kontakta annons@butikstrender.se Sista materialdag 4 april.

Mer parmesan än någonsin

By on 17 oktober 2018

Just det miljölarmet påverkade oss inte.
Vi svenskar äter mer parmesan än någonsin.
Men till italienarnas mängder har vi en bit kvar…

Vi svenskar kan dock skryta med en förstaplats vad gäller parmesan.
Det var nämligen i Sverige som importen av parmesan ökade mest under 2017.

Förra året importerade vi 1 434 ton parmesan till Sverige och eftersom vi året innan, 2016, nöjde oss med 1 159 ton så var det här en ökning med 23,8 procent, högst ökningstakt i världen.
Då kom ändå ett miljölarm i början av året då en brittisk djurrättsorganisation slog larm om de villkor en del av korna i parmesankedjan levde under.

Italien producerade under förra året 147 000 ton parmesan – en ökning med 5,2 procent.
Italienarna äter dessutom upp det mesta själva. 38 procent går på export, 62 procent stannar i Italien där en genomsnittlig familj konsumerar mer än ett kilo parmesan i månaden.

Efter Italien är ”parmesanländerna” i tur och ordning Frankrike, Tyskland, USA, Storbritannien och Kanada.
Efterfrågan på parmesan är nu så stor att man även tillverkar den av ekologisk mjölk från olika håll i Italien.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.