Messmör blir…Haningebrynt

By on 20 April 2018
varwwwhtmlfjallbrynt.sewp-contentuploads201405ny_ask_fb_4302_messor_450g_x4_scen_1-4_side_wlid

Det höll i 80 år – men inte längre.
Nu flyttas tillverkningen av messmör från Östersund.
I fortsättningen är messmöret inte Fjällbrynt utan Haningebrynt…

Så är det. Klassiska messmör med titeln Fjällbrynt flyttas från Östersund där tillverkningen skett i nästan 80 år.
Under de 80 åren har Fjällbrynt i en klassiskt gul förpackning med en ko vid ett fjäll blivit ett av våra mest kända varumärken.

Nu kommer det dock inte att göra skäl för namnet Fjällbrynt längre.
18 april fylldes den sista förpackningen i Östersund och nu flyttas tillverkningen istället till Haninge söder om Stockholm.

Det var 1939 som flera mejerier i Jämtland och Härjedalen gick ihop och skapade Jämtlands mejeriförening och två år senare, 1941, köpte de en smältostfabrik tillsammans och en tomt.
Sedan den eran har Östersund varit platsen och centrum för svenskt messmör men nu har Arla sagt upp kontraktet och producenten får flytta.

Nuvarande ägaren Foodmark flyttar tillverkningen till sin anläggning i Haninge nära huvudstaden.
Foodmark säger sig vilja fortsätta satsa på och utveckla varumärket.

Det blidkar dock inte traditionalister i Östersund och Jämtland.
”Snudd på förräderi”, skriver Katarina Östholm i en krönika i ÖP och konstaterar att beslutet att beröva Östersund messmöret ”skär i hjärtat”.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.