Mjölkbönder från hela landet får guldmedalj av prinsen

By on 8 april 2015
b7eab94cb75f0baa_800x800ar

40 mjölkbönder får LRF Mjölks Guldmedalj efter att i minst 23 år ha levererat mjölk av bästa kvalitet. På måndag den 13 april överlämnas medaljerna av prins Carl Philip i Stockholm. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht talar vid ceremonin.

– Guldmedaljen är ett kvitto på att vi har lyckats och att konsumenten har fått en förstklassig vara. Det är jag stolt över, säger Karl-Johan Fagerberg från Hjo i Västra Götaland, en av årets guldmedaljörer.

Karl-Johan driver sin mjölkgård tillsammans med sin syster Kristina och bror Henrik. De har 55 mjölkkor. Syskonen lyckas med både kvalitet och kvantitet när det gäller mjölken. I dag ligger gården på tredje plats i Sverige när det gäller genomsnittlig mjölkmängd per ko. Karl-Johans favoritko heter 565 Amalia. Hon är fjorton år och har snart producerat 200 ton mjölk.

– Hon gör fortfarande glädjeskutt och är fräschare än många andra. Kommer hon upp i över 200 ton i livsproduktion är det helt makalöst, säger Karl-Johan.

Att hålla landskapet öppet är en stark drivkraft för Karl-Johan. Han vill inte att Sverige ska växa igen.

– Jord- och skogsbruket har skapat det landskap vi har. Vill vi ha fina ängar och åkrar måste vi köpa svensk mat.

Kristinas stora fritidsintresse är hästar och ridning. Karl-Johans ledighet går till jakt och föreningsengagemang. Han har bland annat tagit med nya svenskar ut i skogen för att jaga och visa svensk natur.

– Jag vill vara med och påverka samhället, då kan man inte bara sitta vid kaffebordet och tjata.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *