Mjölkbönder från hela landet får guldmedalj av prinsen

By on 8 April 2015
b7eab94cb75f0baa_800x800ar

40 mjölkbönder får LRF Mjölks Guldmedalj efter att i minst 23 år ha levererat mjölk av bästa kvalitet. På måndag den 13 april överlämnas medaljerna av prins Carl Philip i Stockholm. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht talar vid ceremonin.

– Guldmedaljen är ett kvitto på att vi har lyckats och att konsumenten har fått en förstklassig vara. Det är jag stolt över, säger Karl-Johan Fagerberg från Hjo i Västra Götaland, en av årets guldmedaljörer.

Karl-Johan driver sin mjölkgård tillsammans med sin syster Kristina och bror Henrik. De har 55 mjölkkor. Syskonen lyckas med både kvalitet och kvantitet när det gäller mjölken. I dag ligger gården på tredje plats i Sverige när det gäller genomsnittlig mjölkmängd per ko. Karl-Johans favoritko heter 565 Amalia. Hon är fjorton år och har snart producerat 200 ton mjölk.

– Hon gör fortfarande glädjeskutt och är fräschare än många andra. Kommer hon upp i över 200 ton i livsproduktion är det helt makalöst, säger Karl-Johan.

Att hålla landskapet öppet är en stark drivkraft för Karl-Johan. Han vill inte att Sverige ska växa igen.

– Jord- och skogsbruket har skapat det landskap vi har. Vill vi ha fina ängar och åkrar måste vi köpa svensk mat.

Kristinas stora fritidsintresse är hästar och ridning. Karl-Johans ledighet går till jakt och föreningsengagemang. Han har bland annat tagit med nya svenskar ut i skogen för att jaga och visa svensk natur.

– Jag vill vara med och påverka samhället, då kan man inte bara sitta vid kaffebordet och tjata.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.