Nitrit behövs enligt svensk handel

By on 13 april 2018
svanska

Produktsäkerhet talar för nitrit, säger svensk handel.
I Danmark gör man charkprodukter utan nitrit men den svenska dagligvaruhandeln är negativ, konstaterar man i tidningen Ekologiskt lantbruk.

Båda Coop och Ica säger att charkprodukter utan nitrit inte är tillräckligt säkra eller hållbara – även om man även säljer nitritfritt ekologiskt bacon.
– Det handlar om produktsäkerhet, säger Icas kvalitetschef Lena Sparring.
– Vi har ett stort ansvar för våra egna märkesvaror och det omfattar bland annat matsäkerhet. Nitrit bidrar till längre hållbarhet och har egenskaper som hämmar tillväxt av flera oönskade bakterier.

Icas Lena Sparring hänvisar dessutom till Livsmedelsverket.
– Livsmedelsverkets bedömning spelar stor roll. Vi har tolkat det som att Livsmedelsverket tycker att nitrit behövs, säger hon.

Hos Coop resonerar man likartat kring nitrit.
– När det gäller egna varumärken är det vi som ytterst ansvarar för livsmedelssäkerheten, säger Majsan Pense som är kategorichef för kött och chark.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.