Nu kan vi få nyttigare havre

By on 15 January 2018
17166964-skordetroska

Nyttigare och mer hållbara havresorter.
Det kan bli resultatet av svenska biotechföretaget Croptailors genombrott.
Man är först i världen med att kartlägga havrens DNA.

Lantmännen, som bedriver olika former av forskning kring havre, är majoritetsägare i Croptailor.
Croptailor har i sin tur, tillsammans med forskningskonsortiet Scanoats, lyckats kartlägga havrens DNA genom att man lyckats sekvensera det komplexa havregenomet.

Det innebär enkelt uttryckt att man öppnar möjligheten att utveckla nya nyttiga havresorter, till exempel med högre halt av kostfibern betaglukan eller med högre proteinhalt.
Man kan också använda de nya kunskaperna för att utveckla havresorter som passar än bättre för svenskt klimat och blir mer tåliga mot exempelvis angrepp av skadeinsekter.

– Det känns fantastiskt att vi efter flera år av omfattande forskningsarbete äntligen har knäckt koden, säger Olof Olsson som är vd för Croptailor.
– Att ha tillgång till havrens hela genomsekvens är revolutionerande och vi kommer nu att kunna ta fram ännu bättre havresorter.

Hos huvudägaren Lantmännen ser man möjligheterna att på sikt kunna förbättra råvarornas kvalitet, hälsoegenskaper och motståndskraft.
– Vår svenska havre är redan idag bland den bästa på världsmarknaden, konstaterar Mats Larsson som är forskningsdirektör hos Lantmännen och styrelseordförande för Croptailor.
– Nu kan vi optimera havresorterna ytterligare vilket kommer att leda till fördelar för konsumenterna men också en ökad betalningsvilja och en ökad export av svensk havre.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.