Nu lyfter maten svensk e-handel

E-handeln fortsätter att öka med imponerande siffror i Sverige.
Under andra kvartalet i år var ökningen 14 procent, enligt Postnords nya E-barometern.

14 procent plus under andra kvartalet är imponerande siffror för e-handeln men ändå något lägre än under första kvartalet i år.
Just nu är det livsmedelsbranschen som driver upp siffrorna, enligt Postnord som ger ut E-barometern tillsammans med HUI Research och Svensk digital handel.

Starkast tillväxt inom den svenska e-handeln andra kvartalet hade livsmedelsbranschen där ökningen var 28 procent.
I rapporten presenteras prognosen att livsmedelshandeln på nätet i år kommer att omsätta 5,7 miljarder kr vilket i andel är 1,9 procent av den totala svenska livsmedelshandeln.

Även möbler och heminredning växte liksom sport starkt under andra kvartalets e-handel.
En bidragande orsak är naturligtvis att de stora möbel- och inredningskedjorna nu satsar alltmer online.

E-barometern tar också upp hur AI, artificiell intelligens, påverkar detaljhandeln och konstaterar att den kommer att påverka stort.
Ungefär hälften av företagen använder idag machine learning för att förändra konsumentens köpupplevelse. Det handlar främst om att skapa individuella rekommendationer, individanpassa sajten och optimera och förutse kundens beställningar.

– AI kommer att revolutionera branschen och idag är vi bara i början av utvecklingen. Allt fler detaljister kommer att jobba med datainsikter, machine learning och framöver även AI i dess större bemärkelse, säger Carin Blom som är e-handelsexpert hos Postnord.
– Idag används det främst vid marknadsföring för att personalisera budskapen, men om några år kommer det sannolikt genomsyra nästan allt inom retail, tror hon.