Nu ska näringsråden uppdateras

Snart sätter ett hundratal forskarna tänderna i ett nytt projekt.
Det handlar om att uppdatera de nordiska näringsrekommendationerna.
Vad man kommer fram till lär påverka såväl matproducenter som handeln.

Det är ett mycket stort arbete som inleds när de nordiska näringsrekommendationerna nu ska uppdateras i arbetet med NNR 2022.
Aktuell forskning ska gås igenom och vägas mot befintlig kunskap.

– Det kommer ny forskning om mat och hälsa hela tiden och det är viktigare än någonsin att titta på det samlade underlaget, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket och medlem i arbetsgruppen för NNR 2022

I de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) beskrivs de matvanor som är bra för hälsan på kort och lång sikt, och hur mycket av olika näringsämnen kroppen behöver.
NNR har uppdaterats regelbundet sedan 1980. Senaste gången var 2012 och nu är det alltså dags igen.

Ett första steg är att identifiera vilka näringsämnen som ska studeras särskilt noga. Fram till 31 oktober 2019 går det att föreslå vilka ämnen som ska utvärderas i detalj.
Alla kan lämna in förslag, men det krävs en motivering som baseras på relevans och vilka vetenskapliga data som finns.

– Vi tar in dessa synpunkter för att få ett så bra underlag som möjligt till revideringen, och för att göra det tydligare varför vissa frågeställningar prioriteras, säger Hanna Eneroth

Ett hundratal forskare i de nordiska länderna ska alltså gå igenom aktuell forskning inom nutritionsområdet. Arbetet görs, på samma sätt som 2012, med stor öppenhet och det ska framgå tydligt hur slutsatser och resultat bygger på de vetenskapliga underlagen.
– Det är viktigt för förtroendet för våra näringsrekommendationer att man kan följa hur underlagen tagits fram, säger Hanna Eneroth

De nordiska näringsrekommendationerna används i första hand av dem som arbetar med mat och matvanor, bland annat som grund för kostråd, skolmat och som underlag för exempelvis Nyckelhålsmärkningen.
Man vill också med rekommendationerna utvärdera och påverka människors intag av olika näringsämnen varför NNR kan påverka såväl producenter som handel i olika riktningar.