Ny smakresa för svensk whisky

By on 13 november 2017

Ekarna på Visingsö planterades en gång i tiden för att tjäna svenska flottan.
Nu får de tjäna svensk whisky istället.
Box destilleri startar en ny smakresa med svenska ekar.

Box smakresa handlar om fyra svenska ekarter där man börjar med den svenska ek från trakterna av Mönsterås och Blekinge som tillsammans med Visingsöeken fått ge material till de fat där Box destilleri nu lagrar sin whisky.

– Det är mycket ovanligt att man lagrar singelmaltwhisky på ny ek och att lägga vikt vid växtplats och ekart har aldrig förekommit tidigare, säger Box chief blender Lars Karlsson.
– Vi vet sedan att vår rena och maltiga råsprit har en enastående förmåga att utveckla smaker tillsammans med ny ek. Våra mest hyllade buteljeringar har vi lagrat så, berättar han.

Quercus robur, som den svenska ek som man huvudsakligen använder heter, sägs utveckla en ”söt och krydddig whisky med inslag av nötter, mandel och vanilj” och den som vill få bevis för det påståendet kan handla första utgåvan i serien på Systembolaget från och med fredag 17 november.

Box Destilleri har i samarbete med den svenske tunnbindarmästaren och ekspecialisten Johan Thorslund låtit binda fat av de fyra ekarter som används globalt för lagring inom dryckesindustrin. Varje ekart utvecklar unika smaker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *