Nytt initiativ mot matsvinn

City Gross tar nu ett nytt initiativ för att minska matsvinnet i sina butiker.
Det handlar om färdigpackade fyndlådor med frukt och grönt.
Lådorna ska säljas för tio kronor kilot.

En tredjedel av all mat som produceras äts aldrig upp och runt hälften av detta är frukt och grönsaker, konstaterar City Gross som förra året enligt uppgift minskade sitt matsvinn med 16 procent.
Nu vill man fortsätta och bland annat göra det genom att sälja färdigpackade fyndlådor med frönt och grönt som annars skulle ha gått till spillo.

­– Vi har testkört lådorna i några av våra butiker och fått väldigt god respons. Det handlar om att, tillsammans med konsumenterna, rädda frukter och grönsaker som annars skulle slängts vid dagens slut, säger Magnus Ohlqvist, affärsområdeschef för frukt och grönt hos Bergendahls som äger City Gross-butikerna.

Upplägget är att medarbetarna i respektive butik varje morgon samlar ihop frukt och grönsaker som är fullt ätbara men exempelvis blivit kantstötta eller mjuknat.
Dessa förpackas sedan i lådor och dessa säljs med ett varupris på tio kronor kilot.

– Det här är ett bra sätt att ta tillvara på det som fortfarande går att äta och ge det en ny chans. Många kunder uppskattar att kunna bidra till ett minskat matsvinn, samtidigt som de får livsmedel till ett schysst pris. Dessutom har vi tips och recept ute vid lådorna som gör att fler ser möjligheterna med råvarorna, säger Magnus Ohlqvist.

Fyndlådan började som en idé hos medarbetaren Emma Kullbratt vid City Gross i Ytterby. Butiken har lyckats minskat sitt svinn av frukt och grönt med 1,5 ton på halvannan månad.
– Emmas lådor har verkligen blivit en succé. Det känns såklart jättekul att vi har så duktiga medarbetare och att vi kan ta tillvara på deras bra förslag för att skapa mervärde för våra kunder och bidra positivt till miljön, säger Daniel Forss, affärsområdeschef hos City Gross.