fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Nytt pantrekord i Sverige

By on 15 April 2019

Det här är inte pantat.
Trots att det är det.
Under 2018 slog vi pantrekord i Sverige genom att panta över två miljarder burkar och Petflaskor.

Den nya noteringen av hur mycket vi svenskar pantar är nedtaget till individnivå 201 pantade burkar och flaskor per person.
Det ger effekt också. Totalt innebär vårt pantade en besparing på fyra miljarder kilowattimmar om vi räknar energi och om vi räknar koldioxid 166 000 ton.

– Det är ofattbara mängder pant och en fantastisk miljöinsats, mer än 18 000 ton aluminium och drygt 22 000 ton Pet-material har återvunnits och kan bli till nya burkar och flaskor. Det visar än en gång att vi i Sverige är bland de bästa i världen på att panta, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack, i ett pressmeddelande.

Under 2018 pantades 200 miljoner fler burkar och flaskor än året innan. Den stora ökningen beror främst på att dryckesförsäljningen ökade kraftigt under hela året.
Allra mest pantas det i Värmland, där ligger snittet på 378 burkar och flaskor per person, nästan dubbelt så mycket som i övriga landet.

– Att det pantas så mycket mer i Värmland hänger ihop med gränshandeln till Norge, det är norska invånare som handlar och pantar i Sverige. All pant som handlas av norrmännen kommer dock inte tillbaka till Sverige utan omkring 150 miljoner förpackningar försvinner i Norge, konstaterar Katarina Lundell.

 

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.