fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Nytt perspektiv på förpackningar

By on 10 September 2018

Helén Williams, forskare vid CTF i Karlstad, har under de senaste åren lyft fram förpackningens roll när det gäller miljöpåverkan.
Samtidigt konstaterar hon att perspektiven ibland blir skeva.
– Livsmedel har en större miljöpåverkan än förpackningen, säger hon.

Det är hos Packnet som Helén Williams diskuterar förpackningarna ur miljösynvinkel och kring en forskningsagenda för matsvinn.
Williams är verksam vid CTF, Centrum för tjäsnteforskning vid Karlstads universitet och forskar kring förpackningar ur ett tjänsteperspektiv.

Tillsammans med kollegan Fredrik Wikström har Helén Williams det senaste decenniet arbetat med att lyfta fram förpackningens roll för minskad miljöpåverkan.
– Det blåser snålt om förpackningar i miljödebatten. Rapporter om växande plastberg avlöser varandra och förpackningarnas berättigande ifrågasätts, men det finns två viktiga fakta som många missar när de gör förpackningen till en miljöbov, konstaterar Helén Williams hos Packnet.

– Det första är att livsmedel står för 30 procent av hushållens klimatpåverkan och har en betydligt större miljöpåverkan än själva förpackningen. Det andra är att det går att designa förpackningar som hjälper konsumenten att slänga mindre mat och därmed minska miljöpåverkan, anser Williams som samtidigt påpekar att det är en självklarhet att fler förpackningar ska tillverkas i förnyelsebart material och gå att materialåtervinna.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.