Oatly ber om ursäkt efter Israelbråk

By on 3 mars 2015

Havremjölksföretaget Oatly ber nu om ursäkt för sitt agerande när man beslöt sig för att byta leverantör av D-vitamin, efter att det kommit många klagomål till företaget om att den gamla leverantören fanns i Israel, vilket tolkades som ett ställningstagande i konflikten i Mellanöstern. Oatly valde att lyssna på klagomålen och byta leverantör, vilket i sin tur tolkades som antisemitism, och ställde företaget inför risken att bojkottas, men nu ber företaget om ursäkt.
”Först i efterhand har vi förstått att det finns en betydligt mer komplex politisk dimension som vi inte förstod fullt ut när beslutet om byte fattades. Vi tänkte bara på att försöka lyssna till våra konsumenter. Vi tänkte inte hela vägen och ber om ursäkt till alla som uppfattat det som ett ställningstagande. Vi kommer nu att inrätta rutiner för hur vi ska hantera denna typ av förfrågningar från våra konsumenter i framtiden”, skriver företaget på sin sajt, men säger inget om hur man ska agera med sina D-vitaminer.

14 Comments

 1. Wander

  3 mars 2015 at 2:07 e m

  Det är bra med ursäkt, men det är inte tillräckligt. Dra tillbaka bojkotten och sätt tillbaka israelisk producent på leverantörslistan. I framtiden borde man tänka först och agera sedan.

 2. Wiktor Wal

  3 mars 2015 at 3:48 e m

  Hur blir det nu med D-vitaminer? Jag kommer att bojkotte Oatly´s produkter tills jag vet att de återkommit till sin vanliga leverantör från Israel.

  • Georg Alsiö

   3 mars 2015 at 9:57 e m

   Enade vi stå.Söndrade vi falla

 3. Johan

  3 mars 2015 at 6:36 e m

  Hur blir det med bojkotten? Jag rör inte en produkt av er efter det här, om inte ni drar tillbaka dessa dumheter. Jag håller med Mathias Sundin (fp), att köpa från Kina går bra. Man förstår undertonen…

  • Kalle

   9 mars 2016 at 12:21 f m

   Så tramsigt, ett företag har rätt att välja vad ifrån man köper sina produkter och att påstå att Israel har rent mjöl i påsen gällande Palestinakonflikten är absurt. Vad de sen köper sina produkter ifrån bryr jag mig inte så mycket om men varför engagera sig plötsligt när ett företag bojkottar ett land med retoriken att det här landet är ju inte bättre (det får ju vara upp till det företaget). Absolut urtramsigt, men bojkotta du Oatly.

 4. Harry

  3 mars 2015 at 8:28 e m

  Stoppa bojkotten och börja köpa igen. Annars har Ni förlorat ett par kunder till

 5. Peter

  3 mars 2015 at 10:17 e m

  Bojkott + spridning till vänner tills det dras tillbaka!

 6. Paula Grossman

  3 mars 2015 at 11:29 e m

  jag undrar också om Oatly återtagit den israeliska leverantören. Avstår från Oatlyprodukter tills dess.

 7. Miri Gal

  4 mars 2015 at 6:13 f m

  Kan man vara så okunnig och ändå ha ett jobb? Det vill säga; inte veta att Palestinagrupperna samarbetar med BDS för att utplåna Israel.
  Oatly, ett större politiskt åtagande än det ni nyss gjort, kan man knappast göra.
  Er handlar vi inte mer ifrån.

 8. Susanne

  4 mars 2015 at 6:40 f m

  En ursäkt utan att rätta till felaktigt agerande är likställt med tomma ord . Det vill säga likställt med att inte ha bett om ursäkt utan endast ett försök till att stoppa konsumenters beslut om att bojkotta Oatly. Jag hoppas att det inte lyckas!

 9. Mindy

  4 mars 2015 at 7:59 e m

  Då är det bara att bojkotta er…synd för det var verkligen goda varor osv.Men att bojkotta Israel bara för att ni fått påtyckningar från terrorister funkar inte hos mig…Israel är enda landet i mellan östern som som är demokratiskt och inte mördar oskyldiga för sin tro…där får du vara precis vad/hur du vill

 10. Mats

  5 mars 2015 at 11:47 e m

  Ni gör samma fel som de ynkryggar som lyssnade på Nasisterna en gång i tiden. Ni är säkert inte N.. själva men ni förstår inte vad ni sätter igång.

 11. Adam

  6 mars 2015 at 9:23 f m

  Det enkla faktumet är ju att Oatly största kundgrupp är hos vegetarianer/vegan och inom deras organisationer.
  En stor majoritet inom dessa rörelser är också aktiva inom sk. solidaritets och MR rörelser och bojkottar produkter från typ Israel, Västsahara osv…
  Majoriteten inom Israelrörelsen är inte kunder till dessa typer av produkter, så det blir rätt tomma hot att skulle sluta köpa nåt man ändå inte köpt innan.

  Oatlys kunder vill inte ha produkter från Isarel, de som vill ha Israeliska produkter är inte Oatly-kunder.

  Så det enkla överslaget är att detta slag var förlorat från början.

 12. Kalle

  9 mars 2016 at 12:27 f m

  Jag tror det valde USA som leverantör vilket man måste säga är mindre laddat land än Israel (inte ironisk). Bra att Oatly står på sig när de lyssnar på sina kunder och inte faller till föga för för de som i evighet vill diskutera vilket land som är okej att köpa ifrån, både kunder och företag kan ha olika bevekelsegrunder för detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *