Omelett – vapnet mot matsvinn

Matsvinnet är ett stort problem.
Här är en lösning du kanske inte tänkt på.
– Jag ser ägget, och kanske omeletten i synnerhet, som en möjliggöra för minskat matsvinn, säger Marie Lönneskog Hogstadius hos Svenska ägg.

Som så många andra saker, personer och företeelser har även ägget en egen dag och Äggets dag firas 12 oktober.
Detta års uppmaning från branschorganisationen Svenska ägg formuleras som en uppmaning ätt äta omelett hela veckan.

Varför just omelett?
För att omelett är gott, perfekt för att ta hand om resterna i kylen och då dessutom minska matsvinnet, enligt Svenska ägg.

Enligt Livsmedelsverket slänger ju vi svenskar i snitt 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck i slasken vilket inte bara är illa för miljö och klimat utan dessutom kostar varje hushåll mellan 3 000 och 6 000 kr per år.

Där kommer ägg och omelett in i bilden, säger Marie Lönneskog Hogstadius som är verksamhetsledare i branschorganisationen Svenska ägg.
– Jag ser ägget, och kanske omeletten i synnerhet, som en möjliggörare för minskat matsvinn, konstaterar hon och som ett exempel på hur man kan vara kreativ lanserar man exempelvis omelettpizzan.