One planet plate – Karlstad först

By on 9 March 2018
Family supermarket shopping. A mother looks at fruit and vegetables with her children.
WWF documented a typical family day for a mother and her children in the UK. The day included making food, putting on cosmetics, applying sunscreen, cleaning the house, doing the laundry, and shopping at the supermarket. The presence of palm oil in many of the household products used, eaten, and purchased in the course of the day was surprising and pervasive.

WWF, Världsnaturfonden, slår nu ett slag för konceptet One planet plate.
Målsättningen är att minska matens klimatpåverkan.
Först ut är Karlstad som lanserar konceptet i skolorna i mitten av mars.

Med ett nytt måltidsupplägg vill Världsnaturfonden bidra till att minska matens klimatpåverkan.
Man riktar sig till handel, restauranger, offentliga köket, måltidsleverantörer och andra.

Maten i Sverige står idag för utsläpp som motsvarar ungefär två ton koldioxidekvivalenter per person.
Ska Sverige lyckas nå Parisavtalets klimatmål måste svenskarna minska matens klimatpåverkan med ungefär tre fjärdelar.

En del i det arbetet är WWF:s nya måltidskoncept, ”One planet plate” där man framhäver mer växtbaserad mat och kraftigt minskad köttkonsumtion.
Intresset för detta har varit stort och i mitten av mars blir nu Karlstad kommun först ut med att använda konceptet i ett flertal skolor.

– Vi hoppas nu att fler och fler restauranger, skolor och måltidsleverantörer ansluter sig, säger Anna Richert, matexpert på WWF.
I konceptet använder man sig av en så kallad klimatbudget för måltiderna där max elva kilo växt husgaser per vecka släpps ut och beräkningarna utgår från menyer där de viktiga varorna kommer från växtriket.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.