Pant på plastkassar hos Hemköp

By on 20 April 2017
16473175-handla-pa-hemkop

Ett steg till i miljöarbetet.
Nu lanserar Hemköp pant på plastkassar.
Först ut är butiken vid Torsplan i Stockholm.

Åtgärden har varit efterlyst länge av miljövänner och bland de förslag som rests har varit att höja priset på plastkassar vi bär hem maten i till 5 kr stycket.
Förbrukningen av plastbärpåsar ska halveras till år 2025, enligt ett EU-direktiv, och det kräver insatser.

Nu tar Hemköp ett steg mot att hjälpa Sverige att nå målet.
Som första dagligvarukedja testar man nu pant på plastkassar. Hemköp var först i branschen i Sverige med att erbjuda förnyelsebara plastpåsar gjorda på sockerrör och nu drar man igång ett pilotprojekt kring återvinning i butiken vid Torsplan i Stockholm.

– Vi ser det här som en naturlig utveckling av att vi på Hemköp alltid har strävat efter att att ta ansvar för miljön på ett inspirerande sätt. Faller det här väl ut rullar vi ut pant på plastpåsar till fler av våra butiker, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp.

Rent praktiskt går det till så att kunden använder sin Hemköpsbärpåse så många gånger man vill. Sedan pantar man den i kassan och en krona dras då från köpesumman.
Plastpåsens pris höjs i samband med projektets start med 50 öre och för varje pantad påse får kunden alltså 1 krona i pant.

För varje påse som säljs i butiken vid Torsplan och inte pantas skänker Hemköp istället 50 öre till organisationen Städa Sverige som sanerar hav, sjöar och städer från plast.
Ett av organisationens aktuella projekt är för övrigt att stöda längs Brunnsviken som ligger nära butiken vid Torsplan.

– Nedskräpning med plast i natur och hav är ett samhällsproblem. I Sverige förbrukar vi 80 plastbärpåsar per person och år, en siffra som ska halveras till år 2025 enligt ett EU-direktiv. För att nå dit är det bra om fler återanvänder sina påsar många gånger och sedan pantar dem istället för att använda som soppåsar, säger Hemköps hållbarhetschef Åsa Domeij som också påpekar att tunnare påsar på rulle är bättre som soppåsar eftersom mindre mängd plast då går till förbränning.

Text: Torbjörn Karlgren

 

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.