Parfymfritt ska lära oss hänsyn

By on 6 november 2017
doftfritthjartat

Idag börjar Parfymfria veckan.
Syftet är att sprida kunskap om överkänslighet för dofter.
Då tar Apotek Hjärtat och Astma- och allergiförbundet tre kändisar till hjälp.

Parfymfria veckan pågår 6-12 november och Apotek Hjärtat engagerar sig i den tillsammans med Astma- och allergiförbundet.
Det gör man genom, bland annat, genom att låta en doftexpert analysera vad tre kändisar doftar när de endast använder parfymfria produkter under en vecka.
De tre ”försökskaninerna” är Sandra Beijer, Elsa Billgren och Daniel Paris.

– Alla människor har en unik doft som ofta hamnar i skymundan för att man överkonsumerar parfymerade produkter, säger doftexperten, Alexander Catalan.
– Även om en stor del av mitt arbete handlar om att hitta rätt parfym till människor så vill jag uppmuntra fler till att låta den egna kroppsdoften träda fram. Inte minst i offentliga miljöer för att visa hänsyn till andra som kan vara doftöverkänsliga.

Flera studier visar att den egna kroppsdoften har inverkan i möten mellan människor på olika sätt. Ett problem med användning av parfym är, förutom att det påverkar doftöverkänsliga negativt, att de naturliga dofterna döljs.

Ungefär var tredje vuxen svensk säger sig ha någon form av doftöverkänslighet och sex av 100 har diagnosen sensorisk hyperreaktivitet.
Under Parfymfria veckan vill Astma- och allergiförbundet sprida kunskap om detta och om vikten av att ta hänsyn i gemensamma miljöer.
-En viktig del i vårt arbete som apotekskedja är också att fortsätta arbetet med att utveckla fler parfymfria produkter i vårt sortiment, säger Annika Svedberg som är chefsapotekare hos företaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *