Påskmaten alltmer vegetarisk

By on 13 april 2017
4546530-fresh-mustard-eggs

Påsken är årets näst största mathelg. Nu blir det också alltmer vegetarisk.
Veckorna före påsk steg sökningarna efter vegorecept med 140 procent på ica.se.

Påskmaten är av hävd traditionsbunden – eller har i vart fall varit det. Nu börjar nämligen vego- och hälsotrenden synas även där.
Ica rapporterar att recept på köttbullar visserligen fortfarande är det mest efterfrågade på ica.se inför påsken men att sökningarna eftre vegorecept under de senaste veckorna inför påsk stigit med 140 procent jämfört med samma period i fjol.

Ica har därför samlat recept med vegostämpel inför påsken och bland recepten hittar man bland annat en vegansk gravad ”lax” av morot och en vegansk ”skärgårdssill” baserad på aubergine.
Samtidigt konstaterar man att mycket av den traditionella påskmaten är hälsosam. Sill innehåller till exempel både omega-3-fetter och D-vitamin.

Som mathelg är påsken alltså årets näst största och det syns förstås i Icas försäljningssiffror.
Påsken 2016 steg försäljningen av lamm med 600 procent jämfört med en normalvecka och stora plus var det även för lax (+300 procent), sill (+300), köttbullar (+80) och ägg (+40).
Och redan förra året steg försäljningen av vegobullar med 200 procent påskveckan jämfört med en vanlig vecka.

Text: Torbjörn Karlgren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *