fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Positiv till ursprungsmärkt kött

By on 13 June 2018

Medan branschorganisationen Visita är negativ är istället Svensk fågel positiv till regeringens förslag om obligatorisk ursprungsmärkning av mat i restauranger och storkök.

Igår berättade vi att branschorganisationen Visita inte vill att restauranger ska behöva ha ursprungsmärkning av sitt kött utan tycker att gästerna lika gärna kan fråga om de vill veta ursprunget.

Idag kommer en annan branschorganisation, Svensk fågel, med sitt svar och där är man istället ”mycket positiv” till regeringens förslag.
– Många restauranger kommunicerar tydligt kring ursprung. Vi vill gärna ytterligare tydliggöra märkning av svensk kyckling på restaurang och hjälpa de krögare och kökschefer som är öppna för förändring, säger Maria Donis som är vd för Svensk fågel.

– Allt för att hjälpa konsumenten att lättare kunna göra ett medvetet val. Det ska vara enklare att ta reda på om kycklingen är svensk och närproducerad eller kommer från till exempel Thailand, Nederländerna eller Lettland där antibiotikabehandling är mer vanligt förekommande, påpekar hon.

Svensk fågels erfarenhet är att alltfler svenskar väljer kyckling från Svensk fågels medlemmar just för att den föds upp utan i princip någon antibiotikabehandling alls.
– En viktig del i den framtida ursprungsmärkningen är hur myndigheterna ska säkerställa att maten verkligen kommer från det land som restaurangen uppger. Kunden måste kunna lita på märkningen, säger Maria Donis.

– Vi i den svenska kycklingbranschen har länge drivit på frågan om att höja kvaliteten på kyckling i skolor, sjukhus och på krogen. Att få en obligatorisk ursprungs- och kvalitetsmärkning vore väldigt positivt för våra svenska bönder och inte minst för restauranggästerna, konstaterar Maria Donis.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.