fbpx
Senaste
Minusresultat för IntersportZoégas b(r)ygger för framtidenCoop ställer om i DegerforsCity Gross stöttar böndernaGurkskörden är igång i SkåneSuccé för GW bland kändisvinernaFler vill låna i sommarFler handlare vill hjälpa bönderFler ska lära sig brygga ölAllt fler har koll på ”bäst före”Skadegörelse mot Ica-butikVarubrist efter bra försäljningLax och tonfisk i handelskrigStarbucks slopar plastsugrören680 000 laxar på rymmenBra junimånad för IcaIca-butik stöttar böndernaStor strid inom svensk ostnäringSkånsk matsatsning i konkursLidl öppnar i Solna centrumBrothers och Polarn o Pyret uppåtGlobal e-handel hotar jobbenHemkört i hela landet föreslåsCoop återkallar havredryckHär är fotbollsmat(ch)en hos IcaEniga om tillträdesförbudMatlust klimatsmartast i AlmedalenCoop nyöppnar i SvanskogMer vildsvinskött till folketSlutar sälja engångsartiklar i plastTvingades utlösa överfallslarmetDe är nya kvinnliga nätverketSexleksaker Ekos nya satsningOnly siktar på 50 svenska butikerEcoliving söker nytt kapitalLugnare och bättre med frukostNya drycker = ny(ttig)a drycker”Svenska bär toppen för tarmen”All sommarrea i samma portalBra för Norge – dyrare i SverigeKlarna diskriminerade 100-åringFärre besökare – ökad försäljningTre av tio väljer vegetarisktCoop stänger i SträngnäsVarnar för julhandeln redan nuPraon är tillbaka – många till handelnHögtryck för skånska gårdsbutikerEko öppnar i Örebro och SundsvallE-handel kräver nya matpackHallandsbonde ny vice hos ArlaGladare av nyttig matKarma och Matsmart cirkulära topparUng Hemköp-handlare prisadBondens skafferi öppnar idagVar femte utsatt för hotVinstlyft för Kappahl – som vänt?69 hållbara förslag från AxfoodHur påverkas vi av proteinhetsen?Lägre dioxinhalt i ekoägg nuNormal når målet 30 butiker i årHög konsumtion oroar mestTvå nya chefer hos NettoIca kritiseras för ölreklam”Ska finnas hos alla med delikatessdisk”Fem e-handelsfakta som är myter…Varnar för tuff sommarDärför lämnar Louise König CoopIca lyfte HBTQ i tv-reklamSå ska matsvinnet halverasSå e-handlar du smartareÖppnar Stora Coop i SpångaSkapar 12 000 sommarjobbElgiganten rekordökade vinstenBra och mindre bra kring matsvinnLilla Coop i lilla SunnemoFirar midsommar alkoholfrittSatsar på Kravmärkt charkråvaraNu ska vi lukta…grill!Tar över Pressbyrån och 7-ElevenLjungberg ny vd för digitalhandelnTill midsommar vill vi äta svensktAxfood och Lidl knaprar på CoopSverige fyra i vegotrendenHandlarna mer optimistiska i juniMiljön viktigare än snabb leverans

Potatis, insekter och fiskfoder hos Ica

By on 19 July 2017

Ica tar tillsammans med svenska foodtech-företaget Nutrient ett nytt steg inom klimat och miljö. Nu handlar det om att matsvinn blir fisk i ett cirkulärt system med insekter i centrum.

En lagändring från 1 juli i år möjliggör Icas och Nutrients satsning. Från 1 juli är det nämligen lagligt inom EU att använda protein från insekter i fiskfoder.
Ica har då tillsammans med Nutrient skapat en cirkulärt system med insekter där Ica kommer att använda svinn från potatis som foder till insekter.

Insekterna kommer sedan att kunna användas som fiskfoder, bland annat till Icas egen röding.
Det har flera fördelar. Att använda insekter istället för foder från annan fisk minskar belastningen på haven och samtidigt är de insekter som ska användas rika på Omega 3 och 6.

Svinn som uppstår vid packningen av potatis hos Ica skickas till Nutrient som bland annat föder upp mjölmask i Garpenberg. Mjölmasken ska sedan användas som fiskfoder.
Insekter är enormt effektiva när det gäller att omvandla restprodukter och svinn från livsmedel till högvärdiga proteiner och bland annat Omega 3-olja.

–  Det här är ett väldigt bra exempel på hur vi inom livsmedelskedjan kan vinna på att samarbeta. För att lösa de klimat- och miljöutmaningar vi står inför måste vi bli mer innovativa och öka samverkan, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige.

– Insektsproduktion är ett område där det händer väldigt mycket och eftersom det är ett klimatvänligt sätt att producera protein är det intressant för oss. Här har vi tillsammans med Nutrient hittat en möjlighet att använda insekterna på ett sätt som både är hållbart och

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.