Potatis, insekter och fiskfoder hos Ica

By on 19 juli 2017

Ica tar tillsammans med svenska foodtech-företaget Nutrient ett nytt steg inom klimat och miljö. Nu handlar det om att matsvinn blir fisk i ett cirkulärt system med insekter i centrum.

En lagändring från 1 juli i år möjliggör Icas och Nutrients satsning. Från 1 juli är det nämligen lagligt inom EU att använda protein från insekter i fiskfoder.
Ica har då tillsammans med Nutrient skapat en cirkulärt system med insekter där Ica kommer att använda svinn från potatis som foder till insekter.

Insekterna kommer sedan att kunna användas som fiskfoder, bland annat till Icas egen röding.
Det har flera fördelar. Att använda insekter istället för foder från annan fisk minskar belastningen på haven och samtidigt är de insekter som ska användas rika på Omega 3 och 6.

Svinn som uppstår vid packningen av potatis hos Ica skickas till Nutrient som bland annat föder upp mjölmask i Garpenberg. Mjölmasken ska sedan användas som fiskfoder.
Insekter är enormt effektiva när det gäller att omvandla restprodukter och svinn från livsmedel till högvärdiga proteiner och bland annat Omega 3-olja.

–  Det här är ett väldigt bra exempel på hur vi inom livsmedelskedjan kan vinna på att samarbeta. För att lösa de klimat- och miljöutmaningar vi står inför måste vi bli mer innovativa och öka samverkan, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige.

– Insektsproduktion är ett område där det händer väldigt mycket och eftersom det är ett klimatvänligt sätt att producera protein är det intressant för oss. Här har vi tillsammans med Nutrient hittat en möjlighet att använda insekterna på ett sätt som både är hållbart och

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *