fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Så äter svenskarna sill

By on 13 June 2019

Vanligast i juni. Senapsvarianten mest populär. Lök viktigaste ingrediensen.
Nu levererar Coop en undersökning om hur vi äter den.
Det handlar om inlagd sill.

Inlagd sill har en lång och väl förankrad historia på det svenska matbordet.
Inte minst när det handlar om jul och påsk och nu snart instundande midsommar är den frevent.
Nu kommer Coop via sin matometer och reder ut hur vi äter den och hur vi tillreder den.

Oftast äter vi sill i juni och det är förstås midsommaren vi ska skylla det för i huvudsak.
Den inlagda sillen uppskattasmycket till lunch och då äter vi den tillsammans med gräddfil eller, något mindre vanligt, ihop med gräddfil.

Vanligaste gruppen som stoppar i sig inlagd sill är svenskar från 55 år och uppåt i ålder.
24 procent äter för övrigt inte sill alls och där dominerar ålderskategorin 16-35 år.

Bland de som faktiskt äter sill är lök den vanligaste ingrediensen när de själva lägger in sill, följt av inläggningsbas, dill/gräslök, senap och majonnäs eller crème fraiche.
Äldre håller sig till de klassiska ingredienserna medan yngre gärna blandar i ingredienser som vitlök, ingefära, saffran eller vanilj när de lägger in sillen.

Senapssillen är den mest populära varianten, löksill, inlagd sill och skärgårdssill kommer därefter och senapssillen är för övrigt även den mest frekventa storstadssillen, vilka slutsatser vi nu ska dra av det.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.