Så ska tacon rädda världen…typ

Vi måste tänka nytt när det gäller maten om vi ska klara klimatet.
Då gäller det att tänka…gammalt.
Gamla svenska grödor ska bidra till sundare klimatmat – med hjälp av tacon.

Det är Axfoundation och Inkubera som på varsitt håll bidrar till den här utvecklingen.
Axfoundation är stiftelsen med fokus på innovation och hållbarhet som grundats av Antonia Ax:son Johnson. Dess generalsekreterare Carolina Sachs har just deltagit vid toppmötet i Davos och talat om hälsosam och hållbar mat.

Axfoundation har skapat en baljväxtfärs med grödorna sötlupin, gråärt och åkerböna och det finns en strategisk tanke bakom det.
– De vanligaste rätterna i Sverige är kopplade till färs, det är bolognese, lasagne och så taco på fredagen. Vi vill göra det lätt för konsumenterna att välja rätt, säger Caroline Sachs till di.se från Davos.

Gråärtan har också Inkubera, som driver företagsutveckling och innovationer i Örebro län, knutet till bland annat Örebro universitet.
Där har man nu lyft gråärtan som en nygammal basvara och ska i samarbete med kommunerna Degerfors, Hällefors och Karlskoga introducera gråärtan i skolornas lunchmatsedlar.