Så vill vi ha våra semlor – trots allt

By on 6 February 2018
b4e8c3a6ee4ab6ed_400x400ar 2

Semmelwraps och nachosemla?
Jojo.
Men egentligen vill vi ha våra klassiska semlor – och viktigast är grädden.

De senaste årens uppdateringar och uppgraderingar av vår klassiska semla har gett oss nykomlingar som semmelwraps och nachosemla.
Nu har Coop i sin Matometer undersökt vilka ingredienser svenskar en semla bör ha.

1100 svenskar har svarat och enigheten är ganska stor och väldigt tydlig om saken.
77 procent kräver vispad grädde, 75 procent mandelmassa och 72 procent att det ska vara florsocker på locket.

Stor enighet om de tre sakerna alltså men eftersom vi ska ha olika åsikter om något så har vi det när det gäller brödet för semlan.
Hälften av de tillfrågade slår fast att en semla ska bestå av ”ett sött vetebröd med kardemumma” medan 25 procent tycker att det räcker med vanligt sött vetebröd.

Ska vi anlägga ett genusperspektiv på den saken så går det också utmärkt.
Kvinnor är mer benägna än män att kräva semmelbröd med kardemumma och faktum är att hela två tredjedelar av de svenska kvinnorna kräver det.

Som sig bör(?) kommer rösterna för de traditionella ingredienserna från tillfrågade i åldern 66-75 år medan de i spannet 16-25 år kontrar med att 20 procent av dem kan tänka sig att helt vanvördigt byta ut mandelmassan mot vaniljkräm och en lika hög andel påpekar att semlan ska bestå av ekologiska ingredienser, summerar Coops Matometer.

Ur undersökningen hämtar vi också den något överraskande uppgiften av 18 procent av norrlänningarna vill ha laktosfri grädde i semlan medan nästan var sjunde stockholmare (13 procent) förklararar att man inte äter semlor över huvud taget.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.