fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Scandic-stopp för ägg från burhöns

By on 4 September 2018

Scandic har beslutat upphöra med att använda ägg från burhöns.
Från och med denna månad, september 2018, börjar man successivt att fasa ut burägg ur alla sina produkter.

Hos Scandic används och serveras årligen mellan 11,5 och 13 miljoner ägg och majoriteten av dessa kommer redan nu från frigående höns.
Från och med innevarande månad kommer man dock att fasa ut ägg från burhöns helt i alla produkter.

Scandic konstaterar att ägg från burhöns ofta göms som ingrediens i färdiga produkter.
Därför inför man nu en buräggspolicy gentemot sina leverantörer för att vara säker på att de produkter man köper inte innehåller burägg.

– Jag är glad över att vi tagit detta beslut om att bli helt buräggsfria, säger Thomas Fankl som är ansvarig för Scandics verksamhet inom Food & beverage i Sverige.
– Det känns som ett naturligt steg i vårt kontinuerliga hållbarhetsarbete där vi alltid försöker göra medvetna val utifrån den påverkan de har på miljön och djurens välfärd, menar han.

Enligt Djurens Rätt sitter fortfarande ungefär tolv procent av hönorna i Sverige i bur – i absoluta tal cirka en miljon – men antalet minskar stadigt tack vare att företag och konsumenter väljer bort ägg från burhöns.
– Vi på Djurens Rätt tycker att det här är oerhört positiva nyheter och Scandic visar verkligen med sitt beslut att de ligger i framkant inom sin sektor. Det här kommer garanterat göra skillnad för väldigt många hönor, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Den nya policyn gäller alla Scandichotell inom koncernen. Hela skalägg och produkter som innehåller ägg från burhöns kommer successivt att fasas ut mellan september 2018 och 2020, med undantag för hotellen i Norge där man kommer att vara helt klar med utfasningen 2022.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.