Seminarium, utställning och bokrelease

By on 18 April 2018
3737018-ica-maxi-stormarknad-orebro kopia

Frågan: stannar Sverige utan våra lokala entreprenörer?
Svaret: ja. Ganska enhälligt.
Idag har Ica diskuterat och presenterat rapporten Handlaravtryck.

Kulturhuset i Stockholm var platsen denna onsdagsmorgon för Icas seminarium kring frågan om varför det lokala företagandet är så viktigt för Sverige och för svensk tillväxt.
Samtidigt presenterade man den nya rapporten Handlaravtryck.

Utgångspunkten för dagens seminarium var handelns förändring där globalisering, digitalisering och inte minst urbanisering sätter sina spår.
Samtidigt fortsätter lokalt företagande att vara en viktig grundfunktion för att skapa jobb och för en god samhällsutveckling.

Politikerna Mattias Jonsson (s), Lars Hjälmered (m) diskuterade frågorna tillsammans med Karin Johansson som är vd för Svensk handel, Fredrik Bergström, WSP, och de två Ica-handlarna Jenni Steiner, Trosa, och Michal Wieloch, Lund.

De två Ica-handlarna är var för sig goda exempel ur den verklighet som seminariet utgick från.
Jenni Steiner driver Ica Nära Trossen i Trosa och där som på många håll har det ökande antalet flyktingar väckt många frågor och på sina håll oro, rädsla och ilska.
Jenni Steiner bestämde sig då för att skapa kontaktytor och ge nyanlända något meningsfullt att göra ur sin roll som Ica-handlare.

Tillsammans med Trosa kommun och Trosa stadshotell har hennes Ica-butik arrangerat matlagning med nyanlända.
– Det borde bli enklare att anställa nyanlända, konstaterar hon.

I Lund driver Michal Wieloch Ica Supermarket mitt i en av Sveriges främsta matregioner.
Under 13 år har han och hans bror Stefan, som driver Ica Kvantum i Eslöv, hjälpt bygdens bönder och odlare med att nå ut bredare med sina produkter.
– När vi började få upp ögonen för närodlad och ekologisk mat märkte vi att det var vi som handlare som fick berömmet. Inte de lokala producenterna. Då vände vi på det, säger Michal.

Dagens frukostseminarium ramades också in av en fotoutställning.
Dessutom hade man i samband med seminariet release av boken ”Lokala avvikelser kan förekomma – i varje Ica-handlare bor en berättelse”.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.