Sju varor står för hälften av svinnet

Banan, äpple, tomat, sallad, paprika, päron och vindruvor.
De sju varorna står för nästan hälften av värdet på svinnet inom frukt och grönt i svenska butiker.
Det visar en ny studie vid Karlstads universitet som presenteras idag.

2017 har bjudit på ett brett spektrum av åtgärder mot matsvinn på alla håll och kanter.
Så brett hade det kanske inte behövt vara.
En studie från Karlstads universitet som presenteras idag visar att sju varor tillsammans står för i princip hälften av värdet på allt svinn inom frukt- och gröntsektorn i våra butiker.

Det är alltså banan, äpple, tomat, sallad, paprika, päron och vindruvor som är ”bovarna” i sammanhanget.
Följaktligen finns det också en stor potential i att minska svinnet genom fokus på dessa sju.

– För butiker kan det vara lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Vipp forskarskola på Karlstads universitet.

Hushållens matsvinn är betydligt större än butikernas – men även i butikerna tvingas man slänga stora mängder livsmedel varje år.
Men inom frukt och grönt är det alltså ekonomi och hushållning i att fokusera på åtgärder kring dessa sju varor i första hand.

De sju står alltså för nästan 50 procent av värdet på svinnet inom sektorn när man undersökt tre stora butiker.
85 procent av svinnkostnaden står själva varorna för, sex procent av kostnaden är för avfallshantering och resterande nio procent kostnaden för den arbetstid som går åt för hanteringen.

– Eftersom personalens tid står för en relativt liten del i förhållande till själva produkterna kan det finnas en potential att öka arbetstiden för att kunna reducera mängden av produktsvinn, konstaterar universitetet i ett pressmeddelande.
. En kostnads-nyttoanalys visade att om butikerna skulle dubbla tiden för personal att arbeta med svinnreducerande åtgärder så motsvarar det kostnaden för en tioprocentig minskning av svinnet av frukt- och grönt.