fbpx
Vill du medverka i vår inlaga Grill & Kalla Drycker? Kontakta annons@butikstrender.se Sista materialdag 4 april.

”Skippa godiset – för klimatet”

By on 23 oktober 2018

Att skippa socker, alkohol, chips och lösgodis är inte bara nyttigt för den egna kroppen och hälsan utan även bra för klimatet, menar näringsfysiologen Linda Bakkman.
Genom att äta sundare gör vi en klimatinsats.

Det är SvD:s krönikör, näringsfysiologen Linda Bakkman, som tar upp några aspekter på det här med att äta nyttigt och klimatsmart vilka vi annars kanske inte tänker på.
Det handlar om – exempelvis – lösgodis och chips.

– En påse skumbananer påverkar klimatet lika mycket som en portion fläskkött, konstaterar Bakkman.
– Hållbara matval går ofta hand i hand med en näringsrik och hälsosam kost.

Vi kan alltså äta sunt och samtidigt bidra till att hjälpa klimatet och planeten i en bättre riktning, påpekar Bakkman.
Det handlar inte bara om att äta de saker vi normalt brukar få höra att vi ska stoppa i oss mer av.

– Ett annat knep för att välja klimatsmart och samtidigt gynna hälsan är att begränsa intaget av tomma kalorier som socker och alkohol,  skriver Linda Bakkman.
– Produktionen är miljöbelastande samtidigt som den blir onödig då det inte finns några näringsmässa vinster.

Dessutom;
– Livscykelanalyser visar att en påse skumgodis påverkar klimatet lika mycket som en portion fläskkött, medan ett kilo chips leder till 20 gånger högre utsläpp av växthusgaser än ett kilo av råvaran potatis.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.