fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Skor och kläder sålde mindre i jul

By on 11 January 2019

En minskad försäljning i december.
Men siffror som lyftes lite av mellandagsrean.
Det handlar om svensk modehandel.

Det är stilindex från Svensk handel stil som visar att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel minskade med 3,8 procent i december 2018 jämfört med motsvarande månad 2017 och mätt på jämförbara enheter och i löpande priser.

Även skoförsäljningen minskar med samma mått minus, i det fallet med minus 0,3 procent december.
För hela 2018 minskade klädförsäljningen i fysisk butik och ansluten e-handeln med -2,8 procent för kläder och med 3,4 procent minus för skor.

Siffrorna skulle ha varit ännu värre om det inte varit för mellandagsrean, konstaterar man i branschen.
– Decemberprognosen som mätte försäljningen till och med den 19 december visade dystrare siffror än Stilindex som mäter hela månaden, varför man kan konstatera att mellandagshandeln varit stor och förbättrade försäljningen, säger Mikael Sandström som är branschordförande för Svensk Handel Stil.

– Framför allt skohandelns försäljning var relativt bra med tanke på att den mötte tuffa jämförelsetal på över 7 procent i december förra året.
– 2018 blev ett minusår för modehandeln med en negativ försäljning under de flesta av årets månader. Utvecklingen i Sverige är dock inte isolerad. Bland annat den tyska modehandeln visar en likartad utveckling, konstaterar Sandström.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.