fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Snart söndagsstängt i Italien?

By on 11 September 2018

Söndagsstängt i butiker och köpcentrum.
Förslaget kommer från den italienska regeringen.
Motivet? Att helga vilodagen och stärka familjen.

2012 stod Italiens dåvarande regering bakom beslutet att ta bort förbudet mot söndagsöppet i butiker och köpcentrum.
Nu kan förbudet återinföras.

Den nya såväl konservativa som nationalistiska regeringen som kom till makten efter valet i våras vill nämligen åter söndagsstänga italienska butiker och köpcentrum.

Regeringen får dessutom stöd. Man har på sin sida såväl fackförbund som katolska kyrkan och företrädare för små butiker som har svårt att konkurrera med familjeutflykter tillköpcentrum på söndagarna.

Luigi di Maio som är vice premiärminister anser att värnandet av familjen är det viktigaste argumentet för söndagsstängt.
– Liberaliseringen av öppettiderna förstör italienska familjer, hävdar di Maio.

I det mer ogudaktiga Sverige avskaffade vi redan 1972 den affärstidslag som reglerade öppettider. Förbud mot nattarbete regleras dock av arbetstidslagen och det innebär att affärer inom handeln måste ha speciell dispens om de vill ha öppet mellan midnatt och klockan fem på morgon.

Samtidigt – vilket är lätt att glömma bort – är den stora mängden söndagsöppet i Sverige en ganska sen företeelse.
År 1975 var det fortfarande bara 17 procent av matbutikerna som hade söndagsöppet regelbundet, enbart 22 procent av varuhusen och nästan ingen fackhandel.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.