fbpx
Senaste
Minusresultat för IntersportZoégas b(r)ygger för framtidenCoop ställer om i DegerforsCity Gross stöttar böndernaGurkskörden är igång i SkåneSuccé för GW bland kändisvinernaFler vill låna i sommarFler handlare vill hjälpa bönderFler ska lära sig brygga ölAllt fler har koll på ”bäst före”Skadegörelse mot Ica-butikVarubrist efter bra försäljningLax och tonfisk i handelskrigStarbucks slopar plastsugrören680 000 laxar på rymmenBra junimånad för IcaIca-butik stöttar böndernaStor strid inom svensk ostnäringSkånsk matsatsning i konkursLidl öppnar i Solna centrumBrothers och Polarn o Pyret uppåtGlobal e-handel hotar jobbenHemkört i hela landet föreslåsCoop återkallar havredryckHär är fotbollsmat(ch)en hos IcaEniga om tillträdesförbudMatlust klimatsmartast i AlmedalenCoop nyöppnar i SvanskogMer vildsvinskött till folketSlutar sälja engångsartiklar i plastTvingades utlösa överfallslarmetDe är nya kvinnliga nätverketSexleksaker Ekos nya satsningOnly siktar på 50 svenska butikerEcoliving söker nytt kapitalLugnare och bättre med frukostNya drycker = ny(ttig)a drycker”Svenska bär toppen för tarmen”All sommarrea i samma portalBra för Norge – dyrare i SverigeKlarna diskriminerade 100-åringFärre besökare – ökad försäljningTre av tio väljer vegetarisktCoop stänger i SträngnäsVarnar för julhandeln redan nuPraon är tillbaka – många till handelnHögtryck för skånska gårdsbutikerEko öppnar i Örebro och SundsvallE-handel kräver nya matpackHallandsbonde ny vice hos ArlaGladare av nyttig matKarma och Matsmart cirkulära topparUng Hemköp-handlare prisadBondens skafferi öppnar idagVar femte utsatt för hotVinstlyft för Kappahl – som vänt?69 hållbara förslag från AxfoodHur påverkas vi av proteinhetsen?Lägre dioxinhalt i ekoägg nuNormal når målet 30 butiker i årHög konsumtion oroar mestTvå nya chefer hos NettoIca kritiseras för ölreklam”Ska finnas hos alla med delikatessdisk”Fem e-handelsfakta som är myter…Varnar för tuff sommarDärför lämnar Louise König CoopIca lyfte HBTQ i tv-reklamSå ska matsvinnet halverasSå e-handlar du smartareÖppnar Stora Coop i SpångaSkapar 12 000 sommarjobbElgiganten rekordökade vinstenBra och mindre bra kring matsvinnLilla Coop i lilla SunnemoFirar midsommar alkoholfrittSatsar på Kravmärkt charkråvaraNu ska vi lukta…grill!Tar över Pressbyrån och 7-ElevenLjungberg ny vd för digitalhandelnTill midsommar vill vi äta svensktAxfood och Lidl knaprar på CoopSverige fyra i vegotrendenHandlarna mer optimistiska i juniMiljön viktigare än snabb leverans

Stölder för miljardbelopp i julhandeln

By on 26 November 2017
18308661-majestic-christmas-tree-in-city

Julen – familjens högtid? Visst – men även andras.
– Julen är tjuvarnas högtid, konstaterade Svensk handels säkerhetschef redan för tre år sedan.

Under hela 2017 har debatten om svinn varit högaktuell och då med miljötecken. Det har handlat om hur vi ska ta tillvara på allt i butiker och handel av miljö- och solidaritetsskäl.
I december finns det all anledning att tala om svinn av andra skäl. Redan för tre år sedan, 2014, räknade man med att varor för 1,1 miljarder kr skulle försvinna ner i fickorna på tjuvar.
Med det beloppet var vi, föga hedrande, skandinaviska mästare i en undersökning där Norge tog silvret med 890 förlorade decembermiljoner och Danmark bronsplatsen med 520 miljoner kr. Och slog sig de tre länderna samman var det alltså 2,5 tjuvade miljarder i handeln december för tre år sedan
Det stjäls mest
Center for Retail Research konstaterade i en undersökning att rakprodukter, elektronik, märkeskläder, elektronik och klockor var frekventa varor men att över huvud taget alla varor värda hyfsat med pengar, lätta att gömma, lätta att sälja vidare eller – barockt nog – populära julklappar var de som stals mest.
Trots 20 000 extraanställda i butikerna lyckas framförallt organiserade ligor göra december till årets mest stölddrabbade månad i handeln, konstaterade Svensk handel då och tvingades även lägga framsiffran 340 miljoner kr som beräknades handla om stölder anställda i butikerna stod för.
Den undersökning vi refererar här baserade sig på svar från 571 återförsäljare som representerade 11 362 butiker av vilka 3 879 var svenska. ”Julen” definierades där som den sex veckor långa period som är från mitten av november till slutet av december.
”Så här gör du”

Svensk handel har sedan dess agerat för att få samhället att se allvarliga på denna miljardbrottslighet och väckte 2015 debatt genom att under Almedalsveckan lägga fram en ”Så här gör du”-lista om hur man snattar säkert i butik.

– Listan är ett sätt att visa den frustration våra handlare känner. Till och med när handlare tar en tjuv på bar gärning och överlämnar den till polisen rent fysiskt, så läggs ärendena ner, konstaterar Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer då.
Man byggde listan på de vanligaste skäl som polisen anger för att lägga ned ärenden kring snatteri som brottet fortfarande hette då – att beloppet för de varor man tillgripit var för lågt, att straffskalan var för lågt, att den misstänkte redan begått ett allvarligare brott och straffats för det och så vidare.

 
Struntar i böter
Statistiken visade då dessutom att åtta av tio som trots allt dömdes till böter aldrig betalade dem, vilket gjorde det straffet till ett slag i luften.
Svensk handel har dock fått gehör för ett krav på samhället och det är att man ska se allvarligare på snatteri genom en lagändring. Den ändringen har kommit i år och består i att brottet snatteri byts till begreppet ringa stöld. Därmed har man också från samhällets sida ansett sig påvisa att det som många kanske sett som oskyldiga småbrott idag ofta är organiserad brottslighet som i slutänden och totalt landar i miljardbelopp.

 

Redaktör
Torbjörn Karlgren

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.