Stopp för kontanter 2030 – senast?

By on 9 augusti 2017
1068799-swedish-money

5,6 miljoner svenskar använder sig redan av Swish i sin penninghantering.
Snart kanske vi alla måste använda någon sådan tjänst.
Två tredjedelar av Sveriges handlare tror att de kommer att sluta ta emot kontanter senast år 2030.

En ännu opublicerad rapport från KTH refereras i SvD idag. Enligt den tror två tredjedelar av drygt 740 svenska handlare – hämtade ur de mest kontantintensiva branscherna – att de kommer att sluta ta emot mynt och sedlar senast år 2030.
– Det går väldigt fort just nu, säger Niklas Arvidsson, docent i industriell dynamik och lektor vid KTH, till SvD.
– För bankerna innebär hantering av kontanter bara en kostnad, så kontanter kommer bara att finnas så länge människor och butiker efterfrågar dem.

Idag säger lagen at kontanter i svenska kronor är lagliga betalningsmedel och den handlare som inte accepterar kontanter, bryter därmed mot lag.
Inget sådant fall har ännu prövats rättsligt men däremot har till exempel vårdcentraler som nekat kontanter ställts inför domstol.

Problemet med kontanter minskar dock i mycket snabb takt. Redan idag utgörs 80 procent av alla transaktioner i detaljhandel med kort och andelen fortsätter öka.
Och betaltjänsten Swish utnyttas alltså redan av 5,6 miljoner svenskar – en klar majoritet av befolkningen.

För att skydda mot penningtvätt har nu dessutom reglerna om kontroll av kontanter skärpts. Tidigare har en handlare som tagit emot minst motsvarande 15 000 euro varit tvungen att göra en kontroll av varifrån pengarna kommer. Den gränsen sänks nu till 5 000 euro.

– Därför rekommenderar vi att man inte tar emot kontanta betalningar över 45 000 kronor. För handlarna skulle det innebära en administrativ börda att behöva göra samma kontroll som bankerna, säger Bengt Nilervall, expert på betalfrågor hos Svensk handel, till SvD.

Den studie som nu ska presenteras är ett samarbete mellan forskare på KTH, Copenhagen Business School och forskare från Riksbanken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *