fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Strutsfällan – ångest över semesterpengarna

By on 2 August 2018

Sommar, sol och stora utgifter.
Ångest över ekonomin är vanlig efter semestern.
En av tio svenskar har till och med undvikit att kolla kontoutdraget under semestern…

Glass, äta ute, nöjesparker, musik, festivaler och utlandsresor.
Det finns mycket roligt att lägga pengarna på när det blir semester.
Följden?
Många av oss blir oroliga över att ha gjort över med för mycket pengar under ledigheten.

Hur hanterar vi det?
Tja, ”sådär” är väl betyget.
Enligt Ica-bankens nya undersökning väljer tre av tio svenskar under semestern att kolla kontoutdragen mer sällan än annars och var tionde kollar det inte alls.

– Vi har alla en tendens att undvika information som kan vara obekväm att ta emot eller som ger oss ångest. Vi kallar detta psykologiska fenomen för Strutsfällan. Det är därför förståeligt, speciellt om vi i sommaryran råkat spendera lite mer än planerat, att vissa hellre känner för att sticka huvudet i sanden än att logga in på sin mobila bank-app, säger Ida Lemoine, beteendestrateg på Beteendelabbet.

– Vi stoppar helt enkelt huvudet i sanden, så kallat strutsbeteende, för att undvika oron. Men det finns sätt att minska pengaångesten under semestern, menar Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

– Många väljer att leva i nuet gällande ekonomi och detta sker speciellt under semestern. Vi känner att vi vill unna oss något extra och njuta av den varma solen medan den skiner, så vi spenderar i stundens hetta utan att tänka så mycket på de framtida konsekvenserna, säger Ida Lemoine.

De som oroar sig mest över konsumtionen under semestern är kategorin svenskar i åldern 30-49 år. Det är också den gruppen som oftare väljer att stoppa huvudet i sanden och undvika obehagliga fakta om ekonomin.

Ica-bankens Magnus Hjelmér menar att det är extra viktigt att göra en budget under semestern.
– Ta er tid att diskutera utgifterna över lite god mat eller en härlig fika i trädgården. Tro mig, det går fortare än du tror och du kommer tacka dig själv i slutet på månaden när det är dags att stämma av kontobalansen, säger han.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.