fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Svensk fågel välkomnar nya regler

By on 24 August 2018

Svensk fågel välkomnar regeringens nya utredning.
Regeringen vill att alla kommuner ska ha skärpta krav på djurskydd och användning av antibiotika i all upphandling.

Regeringen presenterade idag att man nu inleder ett lagstiftningsarbete när det gäller offentlig upphandling.
Kommuner, landsting och myndigheter ska vid upphandlingar av animaliska livsmedel, kött och fågel ställa nya och högre krav när det gäller djurskydd och användning av antibiotika.

Branschorganisationen Svensk fågel välkomnar regeringens nya utredning och kommande lagstiftningsarbete i riksdagen.
– Vi ser nu ser fram mot att närma oss målet och att kommuner och landsting skulle tillämpa de nya obligatoriska upphandlingskraven, kontrollera och följa upp dem vid sina inköp, säger Maria Donis som är vd för Svensk fågel.
– På så sätt ser vi inte enbart till att den kyckling som upphandlas enligt strängare krav har större möjlighet att möta de behov som finns vad gäller djurens hälsa och välfärd. Vi säkerställer också att den kyckling som serveras och i slutledet blir tillgänglig för konsumenterna är mer hälsosam och säker, påpekar hon.

Svensk Fågel är angelägen om att lagstiftning och kriterierna vad gäller låg förbrukning av antibiotika skärps ytterligare:
– Nu behöver vi komma i mål. För att kunna göra det är det viktigt att det finns politisk ambition i landsting och kommuner samt myndigheter och privata entreprenörer som driver kommunala verksamheter, säger Maria Donis.
– Dessutom behöver kunskap, resurser, kontroll och uppföljning stärkas upp hos upphandlingsansvariga. På så sätt underlättas beslutet att enbart upphandla livsmedel från djur som har haft det bra med högra krav på djurskydd och låg eller ingen förbrukning av antibiotika.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.