fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

”Svenska bär toppen för tarmen”

By on 3 July 2018

Det finns ett samband mellan en välmående term och fysisk samt psykisk hälsa enligt flera studier.
Nu lyfter en forskare fram att svenska bär är bra för tarmen.

Bär är fulla av vitaminer, mineraler, bioaktiva ämnen och nyttigheter i övrigt.
Nu lyfter Galia Zamaratskaia som är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet fram bärens innehåll av kostfibrer som ett ytterligare område där bären är bra för hälsan.

I sin egen forskning har hon mest sysslat med bärens bioaktiva ämnen.
– De är intressanta eftersom bären här spelar en särskild roll. De vitaminer och mineraler som bären innehåller finns däremot även i andra typer av mat, säger hon.
– Mycket forskning pågår om bioaktiva ämnen, en hel del är fortfarande oklart. De här ämnena anses till exempel inte vara essentiella eftersom vi inte vet hur mycket vi behöver av dem eller vad som händer när vi får för mycket.

Bär innehåller många olika bioaktiva ämnen. Studier visar att det här är ämnen som bidrar till att skydda mot vissa sjukdomar och historiskt har bär använts i folkmedicinen som medel mot infektioner.
– Bär är en naturlig del av nordisk kost och det är ingen tvekan om att de är oerhört nyttiga och bra för hälsan, säger Galia Zamaratskaia.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.