Svenskarna vill ha friare grisar

By on 2 oktober 2017
kalvsjo_gard_5000x2592

Sex av tio svenska konsumenter vill att grisar ska få gå ute och beta.
Men endast en av 100 grisar bor på en Krav-certifierad gård.
– Vi vill att många fler grisar ska få utöva sina naturliga beteenden, säger Kravs vd Anita Falkenek.

Det är i en ny undersökniing som svenska konsumenter fått tycka till om vad som är viktigt när de köper charkprodukter från gris.
Drygt sex av tio, 62 procent, tycker att det är viktigt hur grisen levt. De instämmer i påståendet ”Det är viktigt för mig att chark kommer från grisar som fått vara ute och beta och böka”.

Men så har endast få svenska grisar det. Majoriteten lever inomhus på betonggolv.
Enligt Krav lever endast en av 100 svenska grisar på en Krav-certifierad gård.

– Det är glädjande att så många vill att grisarna ska få leva mer naturligt, men när tillgången är så liten är det svårt för konsumenten att hitta de Krav-märkta charkuterierna, säger Kravs vd Anita Falkenek.
– Vi vill att många fler grisar får utöva sina naturliga beteenden och att fler konsumenter kan välja produkter med Krav-märkt råvara från gris.

Carina Anderson som föder upp Krav-certifierade grisar på Högsta gård utanför Köping säger att det är häftigt att ha grisarna så fria.
– De har ett eget liv och väljer sin dygnsrytm. Vi ser hur de är sociala och leker med varandra, säger hon.
– Om det är lerigt och kladdigt någon dag så passar de på att böka, är det varmt tar de ett dopp i gyttjebadet. Suggorna känner igen oss och kommer fram för att bli kliade.

Samtidigt påpekar Carina Anderson vad hon tycker är en inkonsekvens i svensk lagstiftning när det gäller djurhållning.
– Att vi har lagar i Sverige om att kor ska få gå på bete är fantastiskt, men grisarna är det tillåtet att helt stänga in.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *