fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Svenskt kött välkomnar nya regler

By on 24 August 2018

Branschorganisationen Svenskt kött välkomnar regeringens besked om skärpta regler vid offentlig upphandling.
– Regeringens förslag är något som Svenskt kött har arbetat för länge, säger organisationens vd Elisabet Qvarford.

Regeringen vill lagstifta om obligatoriska krav på djurskydd och låg användning av antibiotika vid upphandling. Nivån ska vara jämförbar med den som svenska bönder levererar.
Civilminister Ardalan Shekarabi och konsumentminister Per Bolund berättade idag att regeringen inlett ett arbeta för att skärpa lagen om offentlig upphandling.

Regeringen vill att det ska bli obligatoriskt för alla kommuner, landsting och myndigheter att vid upphandling av animaliska livsmedel ställa krav på att produktionen ska ha skett med höga krav på djurskydd och låg grad användning av antibiotika.
– Regeringens förslag är något som Svenskt Kött har arbetat för länge, säger Svenskt kötts vd Elisabet Qvarford.
– Självklart ska den mat som serveras i skolor, äldreboenden och på sjukhus leva upp till de höga krav på livsmedelproduktion som ställs på våra svenska bönder.

En kartläggning som Svenskt kött presenterade för två veckor sedan visar att många kommuner inte ställer de djurskyddskrav som de har möjlighet att ställa.
– Svenska skattebetalares pengar bör inte spenderas på livsmedel som samma skattebetalare har valt bort när de själva handlar i matbutiken. Det finns inga ursäkter för att inte servera hållbart producerat kött i våra kommuner, men det kräver politisk prioritering och bättre kravställning, säger Elisabet Qvarford, vd Svenskt Kött.

Regeringen påbörjar nu arbetet med att utreda hur lagstiftningen kan utformas med hänsyn till bland annat EU-lagstiftning och internationella åtaganden.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.