fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Svenskt – om man ska äta kött

By on 15 March 2019

Alltfler ungdomar ser vegetariskt på kosten.
Men av dem som äter kött vill en stor majoritet ha svenskt kött.

Ungdomsbarometern gör stora undersökningar i olika frågor bland unga i åldersspannet 15-24 år.
Det handlar, bland mycket annat, om kost och kostvanor.

När man nu presenterar färska rön har en tredjedel av ungdomarna ett starkt vegetariskt perspektiv på kosten även om alla i denna tredjedel inte betecknar sig som vegetarianer.
Bland dem som äter kött är inställningen allmänt att kvalitet är viktigare än kvantitet.

68 procent av de svarande säger att det är viktigt med svenskt ursprung på köttet, vilket uppskattas av Isabel Moretti som är vd för organisationen Svenskt kött.
– Att unga helst väljer svensk mat är såklart väldigt glädjande. Det är en utveckling vi har sett under ett antal år och den fortsätter att hålla i sig. Både den minskande konsumtionen av importerat kött och en ökad marknadsandel för svenskt kött beror till stor del på ett växande intresse för hållbarhetsfrågor i samhället, säger Moretti

Idag är det få som inte utesluter något ur sin kost, av exempelvis klimat- eller miljöskäl. Fler säger exempelvis att de är flexitarianer. De äter mest vegetariskt och kött ibland och då ska det helst vara svenskt, konstaterar Svenskt kött.

– Unga människors värderingar kring mat och hållbarhet är den absolut viktigaste frågan vi jobbar med på Svenskt Kött. Trender kring matpreferenser kommer och går, men enligt alla de undersökningar som vi genomför ser vi tydligt att våra unga konsumenter vill ha svar på hur vi löser världens stora utmaningar. Det är vårt ansvar att leverera på detta, säger Isabel Moretti.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.