fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Till midsommar vill vi äta svenskt

By on 19 June 2018

Svenskt till midsommar?
Absolut.
Åtta av tio svenskar tycker det är viktigt att välja svenska råvaror till midsommar.

En ny Sifoundersökning, webbaserad och gjord på uppdrag av Hemköp, visar tydliga resultat.
Åtta av tio svenskar vill ha svenska råvaror som bas för midsommarmaten – men det finns ändå regionala skillnader från norr till söder.

I norra Sverige serverar man gärna inlagd sill, enligt undersökningen, medan matjessillen dominerar i södra delen av Sverige.
Strömming finns på majoriteten av norrlänningarnas bord vid midsommar men sällan hos exempelvis göteborgarna. Skåningarna vill gärna ha prinskorv på faten.

Skillnaderna går igenom även när det gäller hur vi avslutar midsommarätandet.
I Dalarna, Värmland och norra delarna av Sverige ställer man gärna en gräddtårta på bordet, för att ta ett exempel.

Klassiker som finns på de flestas midsommarbord är sill, färskpotatis, lax, ägg, gräddfil, knäckebröd och lagrad ost, men också grillat kött och jordgubbar.

Däremot är alla eniga om att det i allt högre grad ska vara svenska råvaror vi utgår från.
– Vi kan tydligt se att våra kunder önskar svenska råvaror, särskilt till högtider som midsommar. Vi utvecklar ständigt vårt sortiment så att fler ska kunna välja svenskproducerat och närodlat, säger Hemköps försäljningschef Sven Skarlöv.
– Att välja svensk mat är klimatsmart med kortare transportsträckor och mindre miljöbelastning.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.