fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Torkan gör kyckling dyrare

By on 29 August 2018

Sommarens torka drabbar även den svenska matfågelbranschen, påpekar Svensk fågel.
Nu vill man se åtgärder som hjälper kycklingbönderna och säkerställer att vi inte får diskarna fulla av importerade kycklingar av sämre kvalité, menar organisationen.

Efter de usla spannmålsskördarna, orsakade av torka och värme i sommar, slår priserna för kycklingarnas foder i höjden, säger branschorganisationen Svensk fågel.
Man påpekar att bönderna nu tecknar nya foderavtal som innebär cirka 30 procent högre kostnader för matfågelbranschen.

Dessutom påpekar man att branschen kan drabbas på fler sätt.
Torkan riskerar att leda till att kycklingstallarnas ströbädd – bestående av halm eller kutterspån – blir väsentligt dyrare och slutligen säger man också att höjda elpriser aviseras.

Torkan drabbar alla lantbrukare och en prishöjning för att täcka kostnaderna för maten måste konsumenterna ha i beräkning. Alternativet är att bonden upphör med produktion av svensk mat, säger Jenny Andersson, ordförande i Svensk fågel och kycklingbonde i Småland.

– Vi är ingen bransch som subventioneras för våra tuffare krav när det gäller till exempel djurvälfärd. För att den svenska matproduktionen ska kunna stå på egna ben måste politiker säkerställa att svensk livsmedelsproduktion ges förutsättningar för att själva kunna vara bärkraftiga. Här behövs tillräckligt långsiktiga regler och villkor som gör att vi bönder kan vara konkurrenskraftiga av egen kraft, menar Svensk fågels ordförande.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.