Tre nya mål för Axfood och Matmissionen

By on 3 March 2017
asset

Text: Torbjörn Karlgren

Matmissionen öppnar igen. Ett år efter branden. Men nu är Matmissionen tillbaka igen. 14 mars öppnar man i Hägersten i samarbete med Axfood.

För ett år sedan brann den förta Matmissionen ned i Rågsved.
14 mars i år är man tillbaka på banan, nu med adress Bäckvägen 147 i Hägersten där denna ”social supermarket” nu öppnar, för övrigt i en före detta Tempo-butik(!),  i samarbete mellan Stockholms stadsmission och Axfood.

Precis som dåvarande butik i Rågsved och butiken i Veddesta ska Matmissionen i Hägersten göra positiv samhällsnytta på flera sätt.
Man ska skapa ekonomiskt utrymme för människor med ekonomiska problem framförallt genom att medlemmar får handla till 1/3 av butikspriset.
För att få medlemskap i Matmissionen krävs att man lever med någon typ av ekonomiskt stöd eller ersättning alternativt har en lön som är lägre än 8 700 kr netto per månad. Sedan starten har 3.000 personer fått medlemskap i Matmissionen.

Det ska dock påpekas att butiken är öppen för alla men att endast medlemmar har det lägre priset på varorna.
Förutom detta ska 10-15 personer få arbetsträning i butiken som även har en viktig funktion för att minska det matsvinn som bland andra Axfood jobbar för att minska.
– Matmissionen gör stor nytta för många, konstaterar Johan Rindevall, verksamhetschef Matcentralen hos Stockholms stadsmission.

Målet inom de närmaste tre åren är att etablera tre nya Matmissions-butiker i Storstockholm där Hägersten är den första i trion.
Från Axfood påpekar man att det här är ett viktigt arbete även för dem.

– Samarbetet med Stockholms Stadsmission är en del av Axfoods arbete för att minska matsvinnet. Det viktigaste är förstås att jobba för att det inte blir mat över. Men det som inte går att sälja i Willys, Hemköp, Axfood Snabbgross-butiker eller Mat.se skänker vi gärna till ideella organisationer som är engagerade i socialt arbete, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood på stadsmissionens hemsida.

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood.

Fotograf, Elisabeth Ohlson Wallin.

 

 

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.