Var fjärde siktar på mer ekologiskt

25 procent av svenskarna tror att de kommer att köpa mer ekologisk mat under 2019.
Som vanligt är det fler kvinnor än män i frontlinjen mot framtiden.
Siffrorna kommer ur en ny undersökning Sifo gjort för Axfood.

Var fjärde svensk – 25 procent – tror att de kommer att köpa mer ekologisk mat under 2019 – men som i alla undersökningar på området är det stora skillnader mellan män och kvinnor.
Nästan en tredjedel – 32 procent – av kvinnorna tänker handla mer sunt och klokt i betydelsen ekologiskt medan andelen bland männen är strax under en femtedel – 19 procent.

Fem procent av de som svarat är dock vrånga nog att hävda att de kommer att handla mindre mängd ekologiskt i år.
Bland dem hänvisar två tredjedelar (64 procent) till att de inte tror att ekologiskt är bättre än andra varor och 31 procent till priset.
Frukt, grönt och kött dominerar som de kategorier där de svarande tycker att ekologiskt är viktigt.

Hos Axfood, som beställt undersökningen, fortsatte den ekologiska försäljningen att öka under 2018 men låg som andelen kvar på 6,7 procent, samma som året innan.
Högst inom koncernen ligger Mat.se med 16,4 procent ekologiskt med Hemköp som tvåa utifrån en andel på 9,3 procent av totala försäljningen.

– Vårt mål är en ekologisk andel på tio procent till 2020. Ekologiskt är en viktig del i hela vårt hållbarhetsarbete, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Antalet ekologiska produkter ökade också.  Från 1 586 unika ekoprodukter 2017 till 1 638 under 2018. Även inom Garant, Axfoods eget varumärke, ökade antalet ekologiska produkter under fjolåret med ett 40-tal nya unika produkter.

– Vår satsning på ekologiskt fortsätter. I februari kommer bland annat färska och torra ekologiska kryddor under varumärket Garant, säger Johan Neuman, affärsområdeschef för egna varumärken på Dagab som är Axfoods inköps- och logistikbolag.