Världen firar mjölkens dag 1 juni

By on 29 May 2015
kerstin3

Varje år, den 1 juni firas mjölkens dag över hela världen och den instiftades av FN-organet FAO (Food and Agriculture Organization) för att de anser att mjölk är ett av de viktigaste livsmedlen för folkhälsa och välstånd.

Och svenskarna älskar fortfarande sin mjölk och fler unga än äldre har ökat sitt mjölkdrickande. En ny Novus-undersökning som genomfördes tidigare i år visar att åtta av tio i undersökningen svarat att de dricker lika mycket eller mer mjölk idag än för ett år sedan. Mest mjölk dricker män och unga, samt boende på Öland, Gotland och i Småland. Där dricker de 3,5 dl om dagen jämfört med den uppskattade genomsnittliga konsumtionen på 2,9 dl mjölk per dag. Mellanmjölken är fortfarande populärast vid frukostbordet.

– I medierna finns just nu en trend att lyfta fram alternativ till mjölk, men svenskarna älskar uppenbarligen fortfarande mjölken, säger Kerstin Wikmar, dietist och kommunikationsstrateg på LRF Mjölk.

Nio av tio anser att det är viktigt att mjölken är svensk och majoriteten är övertygade om att den svenskproducerade mjölken innebär mindre klimatpåverkan än den importerade.

Skribent: Angela Pettersson

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.